İMPLANT NEDİR?
Vücuttaki organ eksikliklerinin uyumlu biyomateryaller ile giderilmesine implant tedavisi denilmektedir. Diş eksiklerinde de bu yöntem sıkça kullanılmaktadır. Başarı oranı oldukça yüksek olan implant tedavisinde elbette dikkat edilmesi gereken birçok konu vardır.
HEKİMİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER:
- İmplant tedavisi öncesi mutlaka ilgili bölgeyi görüntüleyecek bir tomografi istemelidir.
- İmplant süreci boyunca hastanın dikkat etmesi bütün noktalarda aydınlatıcı bir bilgilendirme yapmalıdır.
- İmplant uygulaması sırasında ufak çaplı bir ameliyat yapıldığının bilincinde olarak sterilizasyona ekstra özen göstermelidir.
- İşlem öncesi ve işlem sırasında hastanın genel sağlık durumu ile ilgili (tansiyon, diyabet, kalp hastaklıkları vs.) detaylı bilgi sahibi olmalıdır.
- Mutlaka implant uygulamasından 1 hafta sonra hastayı kontrole çağırmalı ve ilgili bölgeden röntgen çekip gözlemlemelidir.
- İmplant üzeri porselen diş takılıp tedavi tamamlandıktan sonra hasta yılda bir düzenli kontrole çağrılmalıdır.
HASTANIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER:
- Genel sağlık durumuyla ilgili diş hekimine doğru ve detaylı bilgi vermelidir.
- İmplant işleminden bir gün evvel diş hekiminin belirttiği antibiyotiği kullanmaya başlamalıdır ve en az 1 hafta düzenli kullanımını sürdürmelidir.
- İmplant uygulandıktan sonra en az 2 gün sigara kullanmamalıdır.
- İmplant bölgesinin dikişler alındıktan sonra düzenli fırçalama ve gargara kullanımı ile temiz tutulması sağlanmalıdır.
- Tedavi tamamlandıktan sonra yılda bir diş hekimi muayenesine giderek implant çevresindeki diş eti ve kemik dokusunun sağlığı kontrol ettirilmelidir.